Na današnji dan

Kako je Saddam Hussein postao predsjednikom Iraka? – 1979.

Svega 6 dana nakon preuzimanja predsjedništva, Saddam je okupio glavne vođe stranke Ba’ath na sastanak. Među njima je odmah dao uhititi 68 ljudi, navodno umiješanih u urotu.

Saddam Hussein stupio je na funkciju predsjednika Iraka 16. srpnja 1979. godine. Saddam je rođen u selu Al-Awja na obali rijeke Tigris (svega nekoliko kilometara od tog rodnog sela on je i uhićen 2003. godine). Majka mu je dala ime Saddam, što na arapskom otprilike znači onaj koji se suprotstavlja. Oca nikada nije upoznao, jer je nestao 6 mjeseci prije njegovog rođenja. Saddam Hussein pridružio se moćnoj stranci Ba’ath (riječ na arapskom znači otprilike preporod ili ustanak) i na taj način se uspeo do visokih položaja. Stranka Ba’ath zavladala je Irakom nakon svrgavanja posljednjeg iračkog kralja Faisala II., pa je i Saddam dobio udio u vlasti. Premda nikada nije služio u vojsci, postao je general, a uskoro je postao i najmoćniji čovjek u Iraku, premda je službeno bio podređen predsjedniku Ahmedu Hassanu al-Bakru.

Saddam Hussein je i službeno postao prvim čovjekom Iraka, nakon što je ostarjeli i bolesni al-Bakr odstupio predavši ostavku na predsjedničko mjesto, vjerojatno pod pritiskom samog Saddama. Svega 6 dana nakon preuzimanja predsjedništva, Saddam je okupio glavne vođe stranke Ba’ath na sastanak. Među njima je odmah dao uhititi 68 ljudi, navodno umiješanih u urotu. Od njih su 22 osuđena na smrt i strijeljana. Tom krvavom čistkom osigurao si je lojalnost ostalih članova stranke i učvrstio svoj položaj na vlasti. Kao diktator državom je vladao do 2003. godine kada je uhićen nakon američko-britanske intervencije u Iraku. Nove iračke vlasti pogubile su ga 2006. godine.


Komentari