Na današnji dan

Kako je propao plan atentata na papu sv. Ivana Pavla II. – 1995.

Planovi atentata otkriveni su kad je na današnji dan izbio požar u stanu u kojem su boravili teroristi.

Na današnji dan policija je slučajno otkrila teroristički plan Bojinka prije nego su ga urotnici uspjeli provesti u djelo. Radilo se o velikom terorističkom projektu, koji je uključivao atentat na papu sv. Ivana Pavla II., postavljanje bombi na čak 11 putničkih zrakoplova i zalijetanje avionom u sjedište američke CIA-e.

Atentat na papu trebao je biti proveden za vrijeme njegovog posjeta Filipinima u povodu proslave Svjetskog dana mladih 1995. godine. Bombaš-samoubojica trebao je biti obučen kao svećenik i približiti se papi, a zatim aktivirati bombu. Planovi atentata otkriveni su nakon izbijanja požara u stanu u kojem su boravili teroristi. Stan se nalazio u Manili, glavnom gradu Filipina, kamo je papa trebao stići 6 dana kasnije – 12. siječnja 1995 . godine. Filipinska policija otkrila je cijelu urotu na osnovu dokumenata koji su zatečeni u djelomično izgorjelom stanu.

Vođe urotnika koji su planirali cijelu akciju bili su islamski teroristi Ramzi Jusef i Halid Šeik Muhamed. Obojica su bili povezani s Al-Kaidom. Nakon otkrivanja planova odustali su od njihovog provođenja. Danas su njih obojica u zarobljeništvu u SAD-u, s time da je Halid Šeik Muhamed zatvoren u poznatoj američkoj bazi Guantanamo na Kubi.


Komentari