Na današnji dan

Kako je Phineas Gage preživio prolaz metalne motke kroz glavu – 1848.

Željezna motka debela više od tri centimetra i dugačka oko 109 centimetara proletjela je cijelom svojom dužinom kroz njegov mozak, izašla na vrhu glave van i pala oko 25 metara dalje, zamrljana krvlju i mozgom.

Dana 13. rujna 1848. godine 25-godišnji Phineas Gage radio je na miniranju stijena pri građenju željezničke pruge na području američke savezne države Vermont. Prvo bi se izbušilo duboku rupu u stijeni u koju se zatim nasipao barut i stavljao fitilj. Zatim bi se u rupu usipalo pijeska i sve bi se nabilo dugačkom željeznom motkom. Oko 16:30 Gage je radio takav postupak, kad je njegova motka pri udaru u kamen napravila iskru i zapalila eksplozivni naboj. Eksplozija je ispucala željeznu motku ravno u njegovu glavu, i to tako da mu je ušla ispod lijevog oka i izašla na vrhu tjemena probivši lubanju.

Nevjerojatno je da je Phineas Gage to preživio, premda je motka bila debela više od tri centimetra, a dugačka čak oko 109 centimetara. Motka je proletjela cijelom svojom dužinom kroz njegov mozak, izašla na vrhu glave van i pala oko 25 metara dalje, zamrljana krvlju i mozgom. Gage je unutar nekoliko minuta već progovorio, hodao gotovo samostalno i uspravno sjedio u kolima u kojima su ga odvezli do obližnjeg grada.

Prvi ga je pregledao liječnik Edward H. Williams. Za vrijeme pregleda Gage je prisutnima opisivao način na koji je ranjen, a liječnik gotovo nije mogao vjerovati da mu je doista prošla šipka kroz glavu. Na otvorenoj rani se vidjelo pulsiranje mozga. Kad je Gage odjednom povraćao, dogodilo se da je od napora povraćanja dio mozga iscurio iz lubanje i pao na pod. Gage se hrabro držao, no ljudi oko njega su većinom bili uvjereni da će umrijeti. Za deset dana pao je u polukomatozno stanje. Već su pripremili lijes i odjeću za pokop.

No, nakon dva tjedna u polukomi, Gage se počeo neočekivano oporavljati. Mogao je već ustati iz kreveta. Kasnije je počeo i hodati po stubama i izlaziti na ulicu. Krajem iste godine već je jahao na konju. Nije osjećao bol u glavi. Tražio je da mu daju motku koja mu je probila glavu i posvuda ju je nosio sa sobom nazivajući je moja željezna motka.


Phineas Gage poživio je još gotovo 12 godina nakon što je doživio nesreću. Njegova lubanja kao i slavna metalna motka čuvaju se danas na Sveučilištu u Harvardu, kao dokaz tog medicinskog fenomena.

Komentari