Na današnji dan

Kako je osnovan procesorski div Intel? – 1968.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijekom 1980-ih i 1990-ih, u doba najvećeg rasta, dionice su mu porasle za 2.400 %, pa je Intel postao jedna od najvrednijih kompanija na svijetu.

Jedna od najvažnijih kompanija u povijesti računalne industrije nastala je 18. srpnja 1968. godine. U gradu Mountain View, 50-ak kilometara južno od San Francisca, tri čovjeka osnovala su Intel, jednu od prvih tvrtki za proizvodnju procesora. Grad Mountain View nalazi se na području koje se danas naziva Silicijskom Dolinom zbog velike koncentracije tvrtki koje se bave poluvodičkim tehnologijama. U samom Mountain Viewu danas je sjedište Googlea, Symanteca, LinkedIna i Mozille, dok u ostalim gradovima Silicijske Doline imaju sjedište Apple (u Cupertinu), eBay (u San Joseu), Cisco (isto u San Joseu), Hewlett-Packard (u Palo Altu), Nvidia (u Santa Clari) i Oracle (u Redwoodu). 

Intel su osnovali Gordon Moore (poznat po famoznom Mooreovom zakonu o rastu performansi čipova), Robert Noyce (jedan od izumitelja mikroprocesora) i Arthur Rock (menadžer i ulagač). Elektroničari Moore i Noyce htjeli su tvrtku isprva nazvati Moore Noyce, ali to bi ime bilo smiješno jer podsjeća na frazu more noise (hrv. više šuma), a šum je u elektronici nepoželjna pojava. Zato su isprva koristili ime NM Electronics, ali su nakon manje od godinu dana promijenili to u INTEL (kratica za INTegrated ELectronics).

Sljedeći čovjek kojeg su zaposlili bio je Andrew Grove, mađarski Židov rođen pod imenom András István Gróf, koji je vodio Intel tijekom 1980-ih i 1990-ih, u doba najvećeg rasta, kad su dionice porasle za 2.400 % i kad je Intel postao jedna od najvrednijih kompanija na svijetu. Danas je sjedište Intela u Santa Clari u Silicijskoj Dolini, ima preko 100.000 zaposlenih i drži velik udio na svjetskom tržištu mikroprocesora za PC.


Komentari