Na današnji dan

Kako je osnovan divovski IBM? – 1911.

Čovjek koji je najzaslužniji za uspon IBM-a bio je slavni Thomas J. Watson, kojeg su nazivali najvećim trgovcem na svijetu

Šesnaesti lipnja kompanija IBM slavi kao dan svog osnutka. Naime, davne 1911. godine poznati američki poduzetnik Charles Ranlett Flint stvorio je novu kompaniju uspješnim udruživanjem nekoliko dotadašnjih računarskih tvrtki koje su se bavile proizvodnjom tabulatora, satova za registriranje radnog vremena i uređaja za bušenje kartica. Nova kompanija zvala se Computing Tabulating Recording Corporation (CTR), a tek 1924 preimenovana je u International Business Machines (IBM).

Prvo sjedište kompanije bilo je u gradiću Endicottu, na pola puta između New Yorka i kanadske granice. Endicott je i danas slavan kao kolijevka IBM-a. Čovjek koji je najzaslužniji za uspon IBM-a bio je slavni Thomas J. Watson, glavni direktor od 1914. do 1956. godine, kojeg su nazivali najvećim trgovcem na svijetu. On je preuzeo kompaniju kad je imala 1.300 radnika, a napustio kad je dosegla 72.500 zaposlenika i posjedovala ili iznajmljivala 90 % svih tabulatora u SAD-u.

Danas se po njemu zove superračunalo IBM Watson koji zapravo predstavlja umjetnu inteligenciju sposobnu odgovarati na pitanja postavljena na ljudskom jeziku. Danas je IBM druga najveća kompanija u SAD-u po broju zaposlenika (zapošljava preko 433.000 ljudi). 


Komentari