Na današnji dan

Kako je nastao škotski viski? – 1495.

Izvorno se škotski viski proizvodio isključivo od ječma, a tek je u 18. stoljeću počelo uvođenje pšenice i raži.

Prvog lipnja 1495. godine prvi je put u povijesti zapisan spomen o proizvodnji škotskog viskija (engl. whisky). Prema tom zapisu prvi viski proizveo je redovnik John Cor, u samostanu Lindores Abbey. U to doba Škotska je još uvijek bila katolička zemlja, a Lindores Abbey bio je benediktinski tironski samostan uz istočnu morsku obalu Škotske. Prema zapisu, sam je škotski kralj James IV. darovao samostanu oko 580 kilograma ječmenog slada (engl. malt), od kojeg je redovnik John Cor destilirao viski. Samostan je na raspolaganju imao svježu vodu iz obližnjeg vrela. U dokumentu viski je nazvan latinskim imenom Aqua vita (hrv. voda života). Sama riječ whisky dolazi od keltskog izraza Uisge beatha i također znači voda života. Izvorno se škotski viski proizvodio isključivo od ječma, a tek je u 18. stoljeću počelo uvođenje pšenice i raži. Danas se izvorni viski od ječma u Škotskoj naziva malt whisky, a najcjenjeniji je tzv. single malt whisky.

Za proizvodnju takvog viskija potreban je samo ječam, voda i kvasac. Prvo se ječam ostavi da proklije u vodi čime se oslobađa ječmeni slad tj. maltoza (vrsta šećera). Maltoza se zatim melje i otapa u vodi, te joj se dodaje kvasac. Dolazi do fermentacije, pri čemu se oslobađa alkohol. Ta se tekućina destilira, a proizvod se zatim stavlja u hrastove bačve. Svaki single malt whisky u Škotskoj mora odležati barem 3 godine u hrastovoj bačvi. Često se viski drži i mnogo dulje u bačvama, što je onda posebno označeno (npr. aged 12 years). Ako je viski punjen u bocu iz jedne bačve, nosi oznaku single cask ili single barrel. Osim spomenutog single malt whiskeya, koji je najcjenjeniji, postoji i blended malt (dobiven miješanjem više destilata od ječma), single grain (dobiven destilacijom pšenice ili raža), blended grain (dobiven mješavinom destilata pšenice i raži) i obični blended (dobiven miješanjem svih navedenih mogućnosti).

Komentari