Na današnji dan

Kako je nastalo golemo američko-saudijsko naftno carstvo? (1938.)

Trećeg ožujka 1938. godine dogodio se jedan od prekretnih događaja za čitavu svjetsku naftnu industriju. Toga dana u Saudijskoj Arabiji otkrili su Amerikanci prvo nalazište nafte u povijesti te zemlje. Kasnije se pokazalo da to nalazište stoji na jednom od najvećih pronađenih ležišta nafte na svijetu.

Za tadašnjeg kralja Ibn Sauda to je bila važna vijest. Naime, njemu je itekako trebao novi izvor novca, koji bi se oslobodio od ovisnosti o prihodima od hodočasnika u Meku. Naime, za vrijeme velike svjetske gospodarske krize (tzv. Velika depresija) broj hodočasnika u Meku pao je sa 100 000 na ispod 40 000 godišnje. To je vjerojatno i bio jedan od važnih razloga zašto je kralj bio susretljiv prema Amerikancima koji su došli tražiti naftu.

Naftu je otkrila američka kompanija zvana California Arabian Standard Oil Company (CASOC). Tu je kompaniju kao svoj ogranak osnovala jedna od kompanija poteklih od slavnog Johna D. Rockefellera – Standard Oil of California tj. kasniji Chevron. CASOC je kasnije preimenovan u Arabian American Oil Company (Aramco). Danas je Saudi Aramco vjerojatno kompanija s najvećom vrijednosti na svijetu (neki procjenjuju da ima i do nekoliko desetaka puta veću vrijednost od bilo koje svjetske korporacije izlistane na burzi poput Applea, Microsofta itd.).

Komentari