Na današnji dan

Kako je nastala znamenita švedska dinastija Vasa? – 1496.

Osnivač dinastije Vasa bio je pripadnik švedskog plemstva. U njegovo doba došlo je do pobune protiv danskog i norveškog kralja Kristijana II., koji je vladao i nad Švedskom. 

Gustav I., prvi švedski kralj iz dinastije Vasa, rođen je 12. svibnja 1496. godine. Ta je dinastija vladala Švedskom više od 130 godina (od 1523. do 1654. godine), a uspjela je zavladati i teritorijima današnje Poljske, Litve, Latvije, Estonije, Finske i Rusije (uključujući okupaciju Moskve). Jednim se dijelom razdoblje vladavine dinastije Vasa poklapalo s razdobljem u kojem je Švedska dosegla vrhunac svoje moći kao velika europska sila.

Švedska je još od 14. stoljeća bila većinom pod vlašću stranih kraljeva, osobito u sklopu Kalmarske unije, koja je obuhvaćala Dansku, Norvešku i Švedsku. U doba Gustava, koji je bio pripadnik švedskog plemstva, došlo je do pobune protiv danskog i norveškog kralja Kristijana II., koji je vladao i nad Švedskom (ondje je dobio nadimak Tiranin). Kralj je svrgnut, a na njegovo je mjesto došao upravo Gustav I. Vasa kao nezavisni švedski kralj. Time se Švedska osamostalila od Kalmarske unije.

Nakon dolaska na vlast, Gustav I. Vasa ostao je kraljem 37 godina, sve do svoje smrti 1560. godine. U trenutku smrti, koja ga je zatekla u Stockholmu, bio je u 65. godini. Trojica njegovih sinova kasnije su postala  švedskim kraljevima.

 


Komentari