Na današnji dan

Kako je nastala znamenita škotska dinastija Stuart? – 1390.

Naziv dinastije Stewart (Stuart) dolazi od činjenice da su njeni pripadnici prije dolaska na kraljevsko prijestolje vršili tijekom nekoliko generacija službu velikog namjesnika (engl. Great Steward) Škotske.

Robert II. Stewart, prvi škotski kralj iz znamenite dinastije Stewart (Stuart), umro je 19. travnja 1390. godine. Ta je dinastija vladala Škotskom sve do 1714. godine, ukupno više od 300 godina. Od 1603. godine Stuarti su vladali ujedno i Engleskom, jer je škotski kralj Jakov VI. Stuart naslijedio englesko prijestolje od svoje rođakinje – kraljice Elizabete I. iz dinastije Tudor. Tako su Stuarti vladali i Engleskom i Škotskom tj. cijelom Velikom Britanijom od 1603. do 1714. godine (vlast im je bila prekinuta samo u razdoblju Građanskog rata).

Zanimljivo je da naziv dinastije Stewart (Stuart) dolazi od činjenice da su njeni pripadnici prije dolaska na kraljevsko prijestolje vršili tijekom nekoliko generacija službu velikog namjesnika (engl. Great Steward) Škotske. Radilo se o visokoj funkciji koju i danas drži britanski prijestolonasljednik Charles, princ od Walesa. Funkcija je, u slučaju dinastije Stewart, prerasla u obiteljsko prezime.

Ime dinastije može se pisati kao Stewart i Stuart, a razlika je nastala vjerojatno u 16. stoljeću, kad se škotska kraljica Marija iz dinastije Stewart udala za francuskog prijestolonasljednika (ubrzo zatim i kralja) Franju II. iz dinastije Valois. Kako bi Francuzi ispravno izgovarali njeno prezime, ono je pisano kao Stuart (Francuzi bi inače riječ Stewart izgovarali s glasom v, koji se u izvornom izgovoru ne čuje).

Robert II. Stewart, kao prvi kralj iz te dinastije uopće, vladao je Škotskom tijekom 19 godina (od 1371. do 1390. godine tj. tijekom kasnog srednjeg vijeka). Umro je 1390. godine, u dobi od 74 godine, u dvorcu Dundonald u jugozapadnom dijelu Škotske.

Komentari