Na današnji dan

Kako je nastala uzvišena titula vojvode od Orléansa? (1336.)

Filip, prvi čovjek koji je nosio titulu vojvode od Orléansa, rođen je prvog srpnja 1336. godine. Bio je sin francuskog kralja Filipa VI. i praunuk znamenitog kralja svetog Luja IX. (jedinog francuskog kralja koji je proglašen svecem Katoličke Crkve). Titulu vojvode od Orléansa dobio je Filip kao mlađi kraljev sin, dok je njegov stariji brat postao očevim nasljednikom na kraljevskom prijestolju. Zatim je stoljećima postojala tradicija dodjeljivanja titule vojvode od Orléansa mlađem kraljevom sinu, i to onom koji je prvi po starosti iza prestolonasljednika. Ta je tradicija bila gotovo potpuno analogna onoj po kojoj se u Engleskoj drugom najstarijem kraljevom sinu dodjeljivala titula vojvode od Yorka.

Dakako, titula vojvode od Orléansa dobila je naziv po gradu Orléansu na rijeci Loire. Naime, taj grad smješten južno od Pariza bio je u sastavu francuske kraljevske domene (teritorija pod izravnom kraljevom vlasti, a ne pod vlasti njegovih vazala), čak i u vremenima kad je ona bila najmanjeg opsega. Stoga je naslov vojvode od Orléansa bio primjeren za drugog kraljevog sina. Inače, zanimljivo je da je francusko ime grada Orléansa nastalo od latinskog naziva za taj grad – Aurelianum.

Filip, prvi vojvoda od Orléansa, umro je 1376. godine, u dobi od 40 godina. Nakon njega je čak dvadesetak francuskih prinčeva, pripadnika kraljevske dinastije, ponijelo titulu vojvode od Orléansa, a 1830. došao je jedan od njih – Luj Filip – čak i na francusko kraljevsko prijestolje.


Komentari