Na današnji dan

Kako je nastala sirijska predsjednička dinastija al-Assad? – 2000.

Pokojni sirijski predsjednik Hafez al-Assad imao je četiri sina. Jedan od njih – Bashar al-Assad – danas je na funkciji sirijskog predsjednika. Osobito je poznat najmlađi sin Hafeza al-Assada – Maher al-Assad – koji ima čin generala i zapovjedništvo nad elitnim jedinicama sirijskih oružanih snaga.

Dana 10. lipnja 2000. godine umro je Hafez al-Assad, predsjednik Sirije od 1971. do 2000. godine. Stvorio je cijelu dinastiju, koja i danas drži predsjednički položaj u Siriji (njegov sin Bashar al-Assad danas je na funkciji sirijskog predsjednika). Hafez al-Assad rodio se 1930. godine u Qardahi na području sjeverozapadne Sirije, nedaleko od obale Sredozemnog mora. Podrijetlom je pripadao alavitima, islamskoj sekti sličnoj šijitima.

Hafezu al-Assadu rodila je njegova supruga Anisa Makhlouf četiri sina: Bassela al-Assada, Bashara al-Assada, Majda al-Assada i Mahera al-Assada. Najstariji sin Bassel bio je navodno svojedobno predodređen za očevog nasljednika na mjestu predsjednika, ali je smrtno stradao 1994. godine u automobilskoj nesreći. Zbog toga je predsjednikom nakon Hafezove smrti 2000. godine postao sljedeći sin po starosti – Bashar al-Assad – koji je i danas na tom položaju. Treći sin – Majd al-Assad – preminuo je 2009. godine, a danas je osobito poznat četvrti tj. najmlađi sin – Maher al-Assad – koji ima čin generala i zapovjedništvo nad elitnim jedinicama sirijskih oružanih snaga.

Pokojni predsjednik Hafez al-Assad imao je i braću s utjecajnim funkcijama. Bili su to Rifaat al-Assad (general i potpredsjednik Sirije) te Jamil al-Assad. Osim toga, velik su utjecaj stekli i rođaci Hafezove supruge iz obitelji Makhlouf. Sve u svemu, riječ je o velikoj i razgranatoj dinastiji, koja Sirijom vlada još od 1971. godine.


Komentari