Na današnji dan

Kako je nastala poznata maska Anonymous? – 1606.

[animate animation=”slideInDown” duration=”1″ delay=”0″ iteration=”0″]question mark[/animate]

Maska Anonymousa zapravo prikazuje poznatog povijesnog borca protiv monarhijske vlasti u Engleskoj – Guya Fawkesa.

Dana 31. siječnja 1606. godine održano je u Engleskoj smaknuće poznatog Guya Fawkesa – urotnika protiv britanskog kralja Jamesa VI.

Riječ je bila o pokušaju britanskih katolika da uklone protestantskog kralja. Naime, bilo je to doba kad su katolici u Velikoj Britaniji bili okrutno proganjani od strane protestantske većine. Biti katolik bilo je opasno, a obitelji koje su željele ostati katoličke, često su u kućama imale skrivena skloništa u koja bi se mogli sakriti katolički svećenici ukoliko bi došla državna kontrola.

Guy Fawkes i njegovi suradnici skrili su u podzemne hodnike ispod britanskog parlamenta znatnu količinu baruta i čekali su priliku da izazovu eksploziju kad bi kralj posjetio parlament (tzv. Barutna urota).


Međutim, urota je otkrivena, a Guy Fawkes je uhićen i osuđen na smrt, koja je trebala biti izvedena na najokrutniji način – polovičnim vješanjem, vađenjem utrobe na živo i sječom tijela na četiri dijela. Fawkes je uspio skočiti s vješala i slomiti vrat, tako da nije proživio okrutnost drugog dijela smaknuća. Ipak, tijelo mu je rasiječeno i poslano u razne dijelove kraljevstva kao opomena drugima.

Danas je Guy Fawkes simbol otpora središnjim vlastima. Njegov lik prikazuje se kao poznata Anonymous maska u borbi protiv internetske cenzure.

Međutim, do toga je došlo zahvaljujući strip piscu Alana Mooreu i ilustratoru Davidu Lloydu, koji su osamdesetih objavili strip V for Vendetta – priču o distopijskoj budućnosti u kojoj je Britanija pod totalitarnom vladavinom. U trenutku kreativnosti, David Lloyd došao je na ideju da umjesto high-tech špijunskih dizajna maskiranog protagonista odjene u Guy Fawkes masku i kostim, kada već radnja kulminira eksplozijom parlamenta.

Strip je ekraniziran 2005. kao akcijski film uz brojne promjene radnje, a taj se film svidio mladim internetskim aktivistima, pogotovo pokretu Anonymous koji su masku nosili prilikom prosvjeda protiv scijentološke crkve u SAD-u. Nakon toga, maska je postala simbolom Anonymous pokreta i neoanarhističkih pokreta, a maska se svake godine prodaje u stotinama tisuća komada.

Komentari