Na današnji dan

Kako je nastala papinska švicarska garda? (1506.)

Švicarska garda kao obrambena snaga Vatikana nastala je na današnji dan 1506., za vrijeme pape Julija II. (rođen kao Giuliano della Rovere). Zamolio je švicarske kantone da mu pošalju malu vojsku od 200 ljudi za obranu Papinske Države.

Švicarci su se odazvali, i na današnji dan stigao je u Rim kontingent od prvih 150 vojnika. Zbog toga se današnji dan uzima simboličnim početkom postojanja švicarske garde. Inače, mnogi europski dvorovi imali su švicarsku gardu. Naime, Švicarska je nekad bila relativno siromašna alpska zemlja, pa su njeni mladići bili prisiljeni tražiti posao u inozemstvu kao vojnici-plaćenici. Švicarska garda francuskog kralja Luja XVI., primjerice, bila je posljednja koja je ostala braniti kralja za vrijeme Francuske revolucije i pri tome je izginula gotovo do posljednjeg čovjeka.

Papinska švicarska garda danas je posljednja takve vrste na svijetu. Sastoji se od 135 pripadnika, i to: 99 gardista, 31 dočasnika, 3 časnika, 1 kapelana i 1 zapovjednika (koji je uvijek po činu pukovnik).


Komentari