Na današnji dan

Kako je nastala najeksploatiranija fotografija Che Guevare? – 1960.

Snimio ju je kubanski fotograf Alberto Korda, prilikom sprovoda za žrtve stradale pri eksploziji broda La Coubre u havanskoj luci.

Jedna od najpoznatijih fotografija u povijesti snimljena je 5. ožujka 1960. godine. Do danas je ta fotografija Che Guevare umnožena i preslikana na bezbrojne plakate, spomenike, majice i druge proizvode široke potrošnje.

Snimio ju je kubanski fotograf Alberto Korda, prilikom sprovoda za žrtve stradale pri eksploziji broda La Coubre u havanskoj luci. Taj brod sa streljivom eksplodirao je 4. ožujka 1960. iz nedovoljno poznatih razloga (neki optužuju CIA-u da je tako željela svrgnuti Castrovu vlast). Unesrećenima pri toj eksploziji navodno je Che Guevara osobno pomagao (bio je liječnik po zanimanju).

Na svečanom sprovodu bila je prisutna većina članova kubanskog državnog vrha, uključujući Fidela Castra. Zanimljivo je da je na sprovodu bio prisutan i francuski filozof Jean-Paul Sartre i njegova životna partnerica Simone de Beauvoir. Fotograf Korda tom je prilikom snimio fotografije i Castra i Sartra i Beauvoirove, no samo je snimka Guevare kako promatra sprovod postigla takav povijesni značaj.

Fotografija Chea dobila je ime Guerrillero Heroico (hrv. herojski gerilac) i po nekim izvorima najviše je puta reproducirana fotografija u povijesti (navod Victoria and Albert Museuma), dok je po drugima čak i najpoznatija fotografija na svijetu (prema Maryland Institute College of Art).


Komentari