Na današnji dan

Kako je nastala najmanja savezna država u SAD-u? – 1663.

Rhode Island bio je među onih 13 država koje u proglasile nezavisnost SAD-a putem poznate američke Deklaracije nezavisnosti (tzv. 13 izvornih država). 

Kolonija Rhode Island dobila je službenu povelju od britanskog kralja Charlesa II. iz dinastije Stuart 8. srpnja 1663. godine. Većini je poznato da je Rhode Island danas jedna od 50 američkih saveznih država, a zanimljivo je da je površinom i najmanja od svih njih. Rhode Island bio je među onih 13 država koje u proglasile nezavisnost SAD-a putem poznate američke Deklaracije nezavisnosti (tzv. 13 izvornih država). Rhode Island bio je i prva kolonija u Americi koja se proglasila nezavisnom.

Rhode Island nastao je kao naseobina ljudi većinom izgnanih iz drugih kolonija zbog vjerskih razloga. U Rhode Islandu je, stoga, postojala vjerska tolerancija veća nego u drugim kolonijama. Samo ime Rhode Island označava zapravo jedan otok – poznat i kao Aquidneck Island – koji čini samo oko jedne tridesetine ukupne površine današnje države Rhode Island, no bio je jezgra oko koje je počelo naseljavanje. Postoji određeni sukob mišljenja oko toga zašto je taj otok dobio naziv upravo Rhode Island. Prva teorija kaže da je ime poteklo od poznatog grčkog otoka Roda (Rodos) uz obalu današnje Turske. Vjerojatnijom se čini druga teorija, po kojoj je ime nizozemskog podrijetla i zapravo znači Crveni otok (na nizozemskom jeziku crveno se kaže rood).

Komentari