Na današnji dan

Kako je nastala moćna i malena država Singapur? – 1819.

Singapur je u gospodarskom smislu jedan od tzv. Azijskih Tigrova i nalazi se na strateški izvanredno važnoj lokaciji.

Dana 29. siječnja 1819. godine pristao je uz obalu otoka Singapura poznati britanski kolonijalni dužnosnik Stamford Raffles. Danas se Rafflesa smatra Ocem Singapura jer je upravo on osnovao prvu britansku koloniju na tom otoku. Za britanski kolonijalni imperij Singapur je kasnije postao tako značajan da su ga nazivali Gibraltar Istoka. Naime, Singapur je smješten na jednoj od od strateški najvažnijih lokacija na svijetu jer onuda prolazi pomorski put koji povezuje Daleki istok s Europom, Afrikom i ostatkom Azije. Singapur je bio pod britanskom vlasti sve do 1963. godine.

Stamford Raffles bio je jedan od najpoznatijih širitelja britanskog kolonijalnog imperija. Jedan je od rijetkih ljudi u povijesti koji su se rodili na brodu, a ne na kopnu. Naime, Raffles je rođen na britanskom brodu Ann pokraj obala Jamajke. Tijekom karijere držao je visoke položaje generalnog guvernera, no najveće njegovo postignuće, iz povijesne perspektive, bilo je upravo utemeljenje Singapura kao britanske kolonije sa strateškim značenjem.

Singapur je danas nezavisna država, smještena većim dijelom na otoku Singapur (Pulau Ujong) koji ima površinu od oko 710 kvadratnih kilometara. Na tom otoku živi oko 5 milijuna ljudi. Ostalih šezdesetak otoka, koji pripadaju državi Singapur, znatno su manje površine od glavnog otoka. Singapur je u gospodarskom smislu jedan od tzv. Azijskih Tigrova (uz Tajvan, Južnu Koreju i Hong Kong), a danas posjeduje veliko gospodarsko značenje u svijetu, unatoč svojoj malenoj površini.


Komentari