Na današnji dan

Kako je nastala moćna dinastija Bourbon ? (1317.)

[animate animation=”slideInDown” duration=”1″ delay=”0″ iteration=”0″]question mark[/animate]


Dana 7. veljače 1317. umro je Robert od Clermonta, jedan od najviše pozicioniranih pripadnika francuske kraljevske dinastije Capet. Robert je povijesno važan kao osnivač dinastije Bourbon, ogranka spomenute dinastije Capet. S vremenom su Bourboni postali jednom od najmoćnijih dinastija u europskoj povijesti. Zavladali su Francuskom, Španjolskom i još nizom zemalja, a čak su i danas na nekoliko europskih prijestolja (primjerice, današnji španjolski kralj Filip VI. pripadnik je dinastije Bourbon).

Robert od Clermonta bio je sin znamenitog francuskog kralja Luja IX., jedinog kralja u povijesti Francuske koji je postao svecem Katoličke Crkve. Robert se oženio Beatriceom od Burgundije, koja je po ženskoj liniji naslijedila posjed Bourbon u središnjoj Francuskoj. Radi se o području oko dvorca Bourbon-l’Archambault, smještenog oko 250 kilometara južno od Pariza, u neposrednoj blizini geografskog središta Francuske.

Spomenutom ženidbom s nasljednicom posjeda Bourbon postao je Robert feudalni gospodar, tj. senior tog posjeda (franc. Seigneur de Bourbon). Njegov sin Louis postao je kasnije i vojvodom od Bourbona (franc.Duc de Bourbon) jer je taj posjed kraljevskom odredbom uzdignut iz ranga vlastelinstva u rang vojvodstva.

Zanimljivo je da je Robert bio najmlađi od čak šest sinova spomenutog kralja svetog Luja IX., no upravo su njegovi potomci došli kasnije na francusko prijestolje (potomci petorice starijih sinova izumrli su u zakonitoj muškoj liniji).


Komentari