Na današnji dan

Kako je nastala Filmska akademija koja dodjeljuje nagrade Oscar? – 1927.

Tijekom 20. stoljeća stekla je Filmska akademija dugu tradiciju, a danas se njenim članom može postati samo nakon poziva. Sjedište joj se danas nalazi na Beverly Hillsu.

Američka Filmska akademija, danas osobito poznata po dodjeli nagrada Oscar (službeno zvanih Academy Awards), utemeljena je 1927. godine. Puni naziv te akademije glasi Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (engl. Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS), a sjedište joj se danas nalazi na Beverly Hillsu.

Filmska akademija imala je 11. svibnja navedene godine prvi organizacijski sastanak, na kojem je glumac Douglas Fairbanks izabran za njenog prvog predsjednika. Douglas Fairbanks bio je u to vrijeme jedan od najslavnijih filmskih glumaca, a osobito se proslavio ulogama Robina Hooda i Zorroa. Oženio se znamenitom glumicom Mary Pickford, a dobio je čak i nadimak Kralj Hollywooda (engl. The King of Hollywood). Njih su dvoje posjedovali imanje Pickfair na Beverly Hillsu, koje je postalo jednim od najvažnijih društvenih središta filmskog svijeta (naziv Pickfair skovan je od početnih slogova njihovih prezimena Pickford i Fairbanks).

Nagradu Oscar počela je američka Filmska akademija dodjeljivati 1929. godine tj. oko dvije godine nakon osnivanja. Tijekom 20. stoljeća stekla je akademija dugu tradiciju, a danas se njenim članom može postati samo nakon poziva izdanog od strane guvernerskog odbora (engl. Board of Governors).


Komentari