Na današnji dan

Europska dinastija s najvećim brojem plemićkih titula (1670.)

James FitzJames držao je najviše aristokratske titule u čak tri države – Engleskoj, Francuskoj i Španjolskoj. 

James FitzJames, čiji su potomci uspjeli nagomilati nevjerojatno mnogo europskih plemićkih titula, rođen je 21. kolovoza 1670. godine. Bio je nezakonit sin britanskog kralja Jamesa II. Stuarta (koji je svrgnut s prijestolja između ostalog zbog svoje katoličke vjere). Kad je njegov otac kralj morao napustiti Englesku, otišao je i mladi James FitzJames u egzil. Katolički vladari ostatka Europe smatrali su kralja Jamesa II. i dalje zakonitim vladarem Engleske i Škotske, a da mu nadoknade izgubljenu stvarnu vlast, obdarili su njegovu obitelj brojnim titulama.

Kao što je spomenuto, James FitzJames bio je nezakonitog podrijetla. Naime, majka mu je bila kraljeva ljubavnica Arabella Churchill – sestra moćnog prvog vojvode od Marlborougha (jednog od najpoznatijih vojskovođa u britanskoj povijesti). Po majčinoj liniji djed Jamesa FitzJamesa bio je sir Winston Churchill (predak poznatog premijera iz 20. stoljeća).

James FitzJames specifičan je po tome što je držao najviše aristokratske titule u čak tri države – Engleskoj, Francuskoj i Španjolskoj. Naime, već ga je njegov otac kralj, dok je još vladao u Engleskoj, proglasio vojvodom od Berwicka (eng. Duke of Berwick). Zatim, nakon što su mu otac kralj i njegova katolička obitelj prognani iz Engleske, James FitzJames dobio je u Francuskoj od kralja Luja XIV. titulu vojvode od Fitz-Jamesa (franc. Duc de Fitz-James), a proglašen je i maršalom Francuske (franc. Maréchal de France).

U Španjolskoj dobio je James FitzJames čak dvije vojvodske titule – od Berwicka, te od Lirije i Jérice (španj. Duque de Berwick, Duque de Liria y Jérica). Kasnije su njegovi potomci ženidbama nagomilali još čitav niz vojvodskih titula u Španjolskoj (čak 7). Stoga je njegova današnja nasljednica – Cayetana Fitz-James Stuart, 18. vojvotkinja od Albe – naslijedila ukupno čak 9 vojvodskih titula, 19 titula markize, 21 grofovsku titulu, jednu titulu vikontese i jednu titulu barunice (dio tih titula već je ustupila svojim nasljednicima). Po Guinnessovoj knjizi rekorda ona je danas osoba s najviše plemićkih titula na svijetu.


Komentari