Na današnji dan

Kako je nastala današnja sjeverna granica Njemačke? (1920.)

Dana 10. veljače 1920. stanovnici Sjevernog Schleswiga na plebiscitu su odlučili odvojiti se od Njemačke i pristupiti Danskoj. Plebiscit je proveden nakon poraza Njemačkog Carstva u Prvom svjetskom ratu.

Današnja dansko-njemačka granica formirana je upravo po tzv. Clausenovoj liniji (njem. Clausen-Linie) koja odvaja Sjeverni od Južnog Schleswiga. Tom je granicom kao najsjeverniji njemački veći grad ostao Flensburg, poznat po glavnoj njemačkoj mornaričkoj školi i po tome što je 1945. bio posljednje sjedište nacističke vlade Trećeg Reicha prije predaje Saveznicima.

Za pripajanje Sjevernog Schleswiga Kraljevini Danskoj izjasnilo se na plebiscitu 74,9 % posto glasača. Zanimljivo je da je to bila jedina teritorijalna izmjena njemačke granice nakon Prvog svjetskog rata koju nacističke vlasti kasnije nisu dovele u pitanje. Danskoj je po tom plebiscitu pripao i povijesno zanimljiv dvorac Sonderburg (dan. Sønderborg Slot), čije je ime sadržano čak i u imenu danske kraljevske dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.


Komentari