Select your Top Menu from wp menus

10.02.

Kako je nastala današnja sjeverna granica Njemačke? (1920.)

Kako je nastala današnja sjeverna granica Njemačke? (1920.)

Dana 10. veljače 1920. stanovnici Sjevernog Schleswiga na plebiscitu su odlučili odvojiti se od Njemačke i pristupiti Danskoj. Plebiscit je proveden nakon poraza Njemačkog Carstva u Prvom svjetskom ratu.

Današnja dansko-njemačka granica formirana je upravo po tzv. Clausenovoj liniji (njem. Clausen-Linie) koja odvaja Sjeverni od Južnog Schleswiga. Tom je granicom kao najsjeverniji njemački veći grad ostao Flensburg, poznat po glavnoj njemačkoj mornaričkoj školi i po tome što je 1945. bio posljednje sjedište nacističke vlade Trećeg Reicha prije predaje Saveznicima.

Za pripajanje Sjevernog Schleswiga Kraljevini Danskoj izjasnilo se na plebiscitu 74,9 % posto glasača. Zanimljivo je da je to bila jedina teritorijalna izmjena njemačke granice nakon Prvog svjetskog rata koju nacističke vlasti kasnije nisu dovele u pitanje. Danskoj je po tom plebiscitu pripao i povijesno zanimljiv dvorac Sonderburg (dan. Sønderborg Slot), čije je ime sadržano čak i u imenu danske kraljevske dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Facebook Comments

Vezani članci