Na današnji dan

Kako je nastala današnja britanska kraljevska kruna? (1661.)

Dana 23. travnja 1661. okrunjen je britanski kralj Karlo (Charles) II. u znamenitoj Westminsterskoj opatiji (engl. Westminster Abbey) kod Londona (u to vrijeme Westminster još nije bio u punom sastavu urbane zone Londona, kao što je danas). Krunidba je održana na dan sv. Jurja – sveca zaštitnika Engleske (ondje je taj svetac poznat kao Saint George).

Krunidba kralja Karla II. bila je osobito značajna kao prva kraljevska krunidba u obnovljenoj britanskoj monarhiji, poslije Građanskog rata i razdoblja vladavine Olivera Cromwella. Za tu su krunidbu morali biti izrađeni novi kraljevski dragulji, jer je stare uništila i rasprodala republikanska vlast. Tako je za Karla II. iste 1661. izrađena kruna sv. Eduarda (engl. St Edward’s Crown) koja je sve do danas ostala službenom britanskom kraljevskom krunom pri svečanostima krunidbe (njen se prikaz koristi na novcu, grbu i drugim objektima).

Kruna sv. Eduarda, kojom je Karlo II. okrunjen navedenog datuma, sastoji se od četiri luka i križa na vrhu. Ona danas sadrži čak 444 draga kamena, a zanimljivo je da je izrađena od punog zlata (nije samo pozlaćena). Zbog toga ima veliku masu, što se pokazalo prilično problematičnim pri njenoj upotrebi.

Komentari