Na današnji dan

Kako je nastala danas najveća američka televizijska mreža? – 1927.

Kratica CBS dolazi od Columbia Broadcasting System, a logo te mreže je prepoznatljivo stilizirano oko.

Dana 18. rujna 1927. godine s emitiranjem je započela mreža koja danas nosi naziv CBS. To je danas najveća američka televizijska mreža i druga u svijetu (iza britanske mreže BBC). CBS je započeo kao radijska mreža, jer spomenute godine televizija još nije bila u praktičnoj upotrebi. Kratica CBS dolazi od Columbia Broadcasting System, a logo te mreže je prepoznatljivo stilizirano oko.

Za uspon CBS-a zaslužan je William S. Paley, čovjek koji ju je počeo voditi kad je bio mladić od 26 godina. Pod njegovim vodstvom CBS je od razmjerno malene kompanije postala jedna od tri vodeće američke mreže (CBS, NBC i ABC).

Na CBS-u je slavni Charlie Chaplin po prvi put progovorio u eteru (njegov glas bio je ranije praktički nepoznat publici zbog nijemih filmova). Također, na radio-valovima CBS-a emitiran je 1938. godine i slavni Rat svjetova H. G. Wellsa u adaptaciji Orsona Wellesa, koji je neke američke državljane naveo na vjerovanje da se invazija vanzemaljaca doista događa.


Od televizijskih emisija CBS-a spomenimo ove: Big Brother, Survivor, CSI, M*A*S*H, Murphy Brown, Daktari, Dallas, Kojak, Magnum, Walker – Texas Ranger, The Ed Sullivan Show, Kolo sreće, NCIS, Mentalist, Dva i pol muškarca, Kako sam upoznao vašu majku, Teorija velikog praska i Zona sumraka.

Komentari