Na današnji dan

Kako je Napoleon uspio već s 24 godine postati general? – 1793.

Napoleon Bonaparte. Portarit of Napoleon Bonaparte 1769-1821 at the battle. Detail of a painting by Joseph Chabord 1786-1848. Museo Napoleonico, Rome Italy

Zasluge za to unaprjeđenje stekao je u jednoj uspješnoj vojnoj operaciji, prvom velikom uspjehu u svojoj vojnoj karijeri.

Dana 22. prosinca 1793. godine dogodio jedan od odlučujućih uspona u karijeri mladog Napoleona Bonapartea. Naime, on je unaprijeđen u čin generala, premda su mu bile svega 24 godine. Zasluge za to unaprjeđenje stekao je u jednoj uspješnoj vojnoj operaciji, prvom velikom uspjehu u svojoj vojnoj karijeri. Radilo se o oslobađanju francuskog grada Toulona. Taj je grad tada bio izvanredno strateški važan, a takav je i danas (tamo je glavna baza francuske pomorske flote, uključujući jedini francuski nosač aviona Charles de Gaulle i nuklearne podmornice).

U Napoleonovo doba Toulon su zauzeli Britanci uz pomoć lokalnih rojalista (protivnika revolucije). Napoleon, u to vrijeme još s činom kapetana, bio je postavljen za zapovjednika artiljerije koja je trebala napasti grad. Izradio je uspješan plan zauzimanja Toulona i grad je doista oslobođen. To ga je proslavilo u Parizu. U to je vrijeme Francuskom vladao zloglasni Komitet javnog spasa, predvođen Maximilienom Robespierreom. Za Napoleona se osobito založio Maximilienov mlađi brat Augustin Robespierre. Napoleon je imenovan brigadnim generalom. Zanimljivo je da čak i kad je kasnije postao car, obično nosio uniformu pukovnika (nižeg čina od generala), što ga je još više isticalo među maršalima Francuske koji su ga okruživali.


Komentari