Na današnji dan

Kako je na prijevaru nastala država Monako? – 1297.


Prema legendi, Francesco Grimaldi osvojio je Monako na prijevaru, i to tako da je ušao u njega preoubučen u franjevca.

Na današnji dan Kneževina Monako obilježava svoju obljetnicu, jer je toga dana davne 1297. godine prvi član obitelji Grimaldi uspio osvojiti vlast nad obalnom stijenom na kojoj se danas nalazi kneževska palača u Monaku. Ta Monegaška stijena postala je jezgra kasnije države Monako, koja se danas prostire na 198 hektara okolnog zemljišta.
Obitelj Grimaldi talijanskog je podrijetla i potječe iz grada Genove. Grimaldijevi su bili jedna od najbogatijih i najmoćnijih obitelji u Genovi u srednjem vijeku. Kad je u tom gradu došlo do borbi između različitih stranaka, jedan od borbenih Grimaldija, imenom Francesco, zauzeo je dvorac na obalnoj stijeni Monaka kako bi dobio uporište za borbu protiv neprijatelja. Legenda kaže da se Francesco Grimaldi preobukao u franjevca i tako na prijevaru ušao u dvorac Monako zajedno sa svojim ljudima. Zbog njegove domišljatosti dobio je nadimak il Malizia.
Danas Monakom vlada knez Albert koji potječe od obitelji Grimaldi. Dakako, on je ujedno i sin slavne glumice Grace Kelly. Knez Albert za sada nema zakonitih potomaka, pa bi ga u slučaju smrti trebala naslijediti njegova sestra Caroline. Princezu Caroline trebao bi pak naslijediti njen najstariji sin Andrea Casiraghi (rođen 1984. godine).

Komentari