Na današnji dan

Kako je na prijestolje u Bavarskoj došla slavna dinastija Wittelsbach? – 1183.

Prvi vladar Bavarske iz dinastije Wittelsbach bio je Oton I., koji je živio u 12. stoljeću.

Dana 11. srpnja 1183. godine umro je Oton I. Wittelsbach, prvi vojvoda Bavarske iz dinastije Wittelsbach. Njegovi nasljednici iz te dinastije vladali su zatim Bavarskom tijekom više od 700 godina, što ih svrstava među najdugovječnije europske dinastije s kontinuiranim vladarskim statusom. Za usporedbu, Habsburgovci nisu ni približno tako dugo vladali Austrijom (zavladali su ondje 1276. godine, a izumrli su s Marijom Terezijom 1780. godine, što znači da su vladali kontinuirano Austrijom tijekom nešto više od 400 godina). Dinastiju Wittelsbach, doduše, nadmašuje dinastija Capet, koja je kraljevsku titulu u Francuskoj nosila tijekom više od 800 godina.

Oton I. Wittelsbach prije nego je postao vojvodom Bavarske bio je palatinski grof (njem. Pfalzgraf, lat. comes palatinus) tog istog vojvodstva, što je bio položaj odmah iza vojvodskog. Njegov prethodnik na mjestu vojvode bio je znameniti Henrik Lav, jedan od najmoćnijih aristokrata u srednjovjekovnoj povijesti Njemačke (vladao je, osim Bavarskom, još i golemim vojvodstvom Saskom). Ipak, Henrik Lav izgubio je većinu posjeda zbog sukoba s carskom dinastijom Hohenstauffen, a upravo je Oton I. Wittelsbach od toga profitirao i dobio Bavarsku.

Vojvoda Oton I. Wittelsbach preminuo je u Pfullendorfu u Švapskoj. Pokopan je u samostanu Scheyern u Bavarskoj, između Münchena i Ingolstadta, na izvornom području vladanja Wittelsbachovaca (dvorac Wittelsbach, po kojem je dinastija dobila ime, nalazi se samo oko 20 kilometara od Sheyerna).


Komentari