Na današnji dan

Kako je mladi Franjo Josip sa samo 18 godina postao austrijski car? – 1848.

Franjo Josip tada još nije bio ni oženjen, a njegova buduća mladenka – poznata carica Sissi – bila je još 10-godišnja djevojčica.

Dana 2. prosinca 1848. godine na vladarsko je prijestolje došao poznati car Franjo Josip. Zanimljiv je način na koji se to dogodilo, jer se radilo o jednom od rjeđih slučajeva u povijesti da do nasljeđivanja prijestolja nije došlo zbog smrti prethodnog vladara. Naime, do današnjeg dana 1848. godine austrijski car i hrvatsko-ugarski kralj bio je stric Franje Josipa – Ferdinand. On je po nekim procjenama imao stanovite mentalne i neurološke teškoće (spominje se hidrocefalus, kao i do dvadeset epileptičnih napadaja na dan). Budući da je 1848. godine u Habsburškoj Monarhiji bjesnila revolucija, cara su Ferdinanda nagovorili da abdicira u korist svog nećaka Franje Josipa.

Franjo Josip bio je čak 37 godina mlađi od svog strica Ferdinanda i u trenutku kad je na današnji dan postao car imao je samo 18 godina. Franjo Josip tada još nije bio ni oženjen, a njegova buduća mladenka – poznata carica Sissi – bila je još 10-godišnja djevojčica (vjenčali su se oko 5 i pol godina kasnije). U Habsburškoj Monarhiji revolucije iz 1848. i 1849. godine na kraju su uspješno ugušene, a Franjo Josip nastavio je vladati sve do 1916. godine, kao jedan od najduže vladajućih monarha u povijesti (ukupno je na prijestolju proveo gotovo punih 68 godina).


Komentari