Na današnji dan

Kako je mladi Bill Gates započeo posao s Microsoftom? – 1975.

Došao je na ideju da on i Paul Allen naprave program koji bi izvršavao BASIC naredbe na novom računalu Altair 8800. Obratio se kompaniji koja je proizvodila to računalo, tvrdeći da ima takav program i da ga želi demonstrirati. U stvarnosti on i Allen niti su imali taj program, niti su imali samo računalo Altair.

Kompanija Microsoft, i to pod izvornim imenom Micro-Soft (kratica za Microcomputer – Software) utemeljena je 4. travnja 1975. godine. Crtica iz imena izbačena je tek 6 godina kasnije. Osnivači kompanije bila su dvojica prijatelja iz djetinjstva – Bill Gates i Paul Allen. Početkom 1975. godine 19-godišnji Gates, kao student na Harvardu, pročitao je članak u jednom računalnom časopisu gdje se opisivalo novo računalo Altair 8800. Došao je na ideju da on i Allen naprave program koji bi izvršavao BASIC naredbe na novom računalu. Obratio se kompaniji koja je proizvodila Altair 8800, tvrdeći da ima takav program i da ga želi demonstrirati.

U stvarnosti on i Allen niti su imali program, niti su imali samo računalo Altair. Ipak, uspjeli su u 8 tjedana do demonstracije napraviti program na simulatoru Altaira 8800 koji je napravio Allen. Demonstracija je prošla uspješno i njih su dvojica osnovala kompaniju radi prodaje svog softwarea. Ime Micro-Soft bila je Allenova ideja. Bill Gates napustio je studij na Harvardu da bi se posvetio novom poslu i nikad ga nije završio (kao i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg koji je također napustio Harvard ne završivši ga).

Komentari