Na današnji dan

Kako je izumrla slavna dinastija knezova Zrinskih? – 1703.

Smrt Ivana Antuna Zrinskog značila je kraj te slavne dinastije koja je potjecala još od znamenitih Šubića Bribirskih, moćnih već u davnom 13. stoljeću.

Dana 11. studenog 1703. godine umro je Ivan Antun Zrinski, posljednji muški član slavne loze knezova Zrinskih. Umro je u teškim uvjetima, zatvoren u tamnicu u poznatoj tvrđavi Schlossberg u središtu Graza. Prethodno je proveo 20-tak godina po austrijskim zatvorima, primjerice u Rattenburgu u Tirolu. Razlog zbog kojeg je uopće bio utamničen nije dovoljno jasan. Bio je optužen za veleizdaju, što znači izdaju vladara (u to doba cara Leopolda I. Habsburškog).

Hrvatska domoljubna historiografija, dakako, tvrdila je da je njegovo uhićenje i utamničenje bilo povezano s činjenicom da je on bio sin i nasljednik Petra Zrinskog, poznatog bana koji je s Franom Krstom Frankopanom organizirao Zrinsko-frankopansku urotu. To se, dakako, čini logičnim, no nejasno je zašto je onda utamničen tek 1683. godine, čak 12 godina nakon ugušenja urote.

U svakom slučaju, smrt Ivana Antuna Zrinskog značila je kraj te slavne dinastije koja je potjecala još od znamenitih Šubića Bribirskih, moćnih već u davnom 13. stoljeću.


Samo je jedna ženska članica obitelji nadživjela Ivana Antuna. Bila je to njegova sestra Aurora Veronika, poznata i kao Zora ili Zorica (hrvatska varijanta latinskog imena Aurora). Nju su navodno prisilili da postane časna sestra u uršulinskom samostanu u Klagenfurtu. Umrla je 1735. godine, kao posljednji član obitelji Zrinski uopće.

Komentari