Na današnji dan

Kako je izgledalo prvo veliko vozilo na pogon strojem? – 1804.

Svoje slavno vozilo napravio je Cugnot 1770. godine,a imalo je masu od čak dvije i pol tone. Po konstrukciji je bilo slično velikim drvenim kolima, ali je na prednjem kraju imalo parni stroj koji je zamjenjivao konje.

Dana 2. listopada 1804. godine umro je znameniti francuski izumitelj Nicolas-Joseph Cugnot. On je konstruirao prvo vozilo u povijesti na pogon strojem, a koje je moglo prevoziti ljude i teret. Cugnot je bio vršnjak poznatog Giacoma Casanove, a živio je u Francuskoj kojom su vladali kraljevi Luj XV. i Luj XVI. Zatim je doživio i Francusku revoluciju pa i dolazak Napoleona Bonapartea na vlast.

Svoje slavno vozilo napravio je Cugnot 1770. godine, upravo za vrijeme vladavine Luja XV. Cugnotovo vozilo imalo je masu od čak dvije i pol tone. Po konstrukciji je bilo slično velikim drvenim kolima, ali je na prednjem kraju imalo parni stroj koji je zamjenjivao konje.

Vozilo se kretalo razmjerno sporo – ne mnogo brže od čovječjeg hoda. Ipak, moglo je prevoziti znatan teret i nekoliko osoba. Kralj Luj XV. nagradio je Nicolasa-Josepha Cugnota za taj izum godišnjom rentom od 600 srebrnih livri. U vrijeme Francuske revolucije Cugnot je pobjegao u Bruxelles, a vratio se tek za vrijeme vladavine Napoleona Bonapartea.


Komentari