Na današnji dan

Kako je Hitler zapravo došao na vlast u Njemačkoj? – 1933.

Adolf Hitler postao je njemački kancelar upravo na današnji dan 1933. godine, iako nije imao apsolutnu većinu u parlamentu (Reichstagu).

Trideseti siječnja nacisti su obilježavali kao dan preuzimanja vlasti, jer je na taj dan Hitler zaprisegnuo za njemačkog kancelara. Put kojim je došlo do toga bio je neobičan.

Naime, na parlamentarnim izborima nacistička stranka (NSDAP) dobila je samo 33,09% glasova, dakle nije imala apsolutnu većinu. Socijaldemokrati i komunisti zajedno su imali 37,29%, no nisu željeli koalirati (što je bio i rezultat naputka iz Moskve lokalnoj komunističkoj partiji).

Četvrta najjača stranka bila je katolička Stranka centra (njem. Deutsche Zentrumspartei). Zanimljivo je da su na tim izborima nacisti izgubili u onim općinama u kojima je većinsko bilo katoličko stanovništvo.

Budući da nijedna stranka nije imala apsolutnu većinu, predsjednik von Hindenburg morao je sam odlučiti kome će povjeriti mandat za sastavljanje nove vlade. Bio je sumnjičav prema Hitleru, no Franz von Papen, donedavni kancelar, uvjerio ga je da će se Hitlera moći kontrolirati.


Tako je von Hindenburg na današnji dan imenovao Hitlera novim kancelarom Njemačke, a von Papen je postao vicekancelar. Uskoro se von Papenovo uvjerenje pokazalo pogrešnim. Nacisti su u roku od godine dana preuzeli svu vlast u državi, a kad je predsjednik Hindenburg umro, Hitler je postao i šef države.

Komentari