Na današnji dan

Kako je Hitler slomio demokraciju u Njemačkoj? – 1933.

Reichskanzler Adolf Hitler, bei der Begründung des Ermächtigungsgesetzes im neuen Reichstag in der Krolloper am Königsplatz in Berlin! Reichskanzler Adolf Hitler während seiner großen Rede über das Ermächtigungsgesetz im neuen Reichstag. Rechts im Bilde die Regierungsbank.

Hitlerova je vlada dobila punomoć da donosi dekrete bez potrebe njihovog potvrđivanja u parlamentu, što je u praksi značilo ukidanje demokracije.

Dana 23. ožujka 1933. godine Adolf Hitler uspio je progurati u njemačkom parlamentu (njem. Reichstagu) jedan od najvažnijih dokumenata za uspostavu nacističke diktature. Naime, na današnji dan izglasan je u zloglasni Zakon o ovlastima (njem. Ermächtigungsgesetz), kojim je Hitlerova vlada dobila punomoć da donosi dekrete bez potrebe njihovog potvrđivanja u parlamentu. Već na prvi pogled jasno je da takva punomoć vodi svojevrsnoj diktaturi.

Naime, parlament je tim Zakonom praktički eliminiran iz zakonodavne procedure, što de facto znači ukidanje demokracije. Puni službeni naziv tog zloglasnog zakona bio je na njemačkom Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich (hrv. Zakon za otklanjanje nevolje s naroda i države).

Komentari