Na današnji dan

Kako je engleski kralj izgubio svoje dragulje – 1216.

Mjesto na kojem su izgubljeni dragulji nalazilo se oko mjesta Sutton Bridge u današnjoj grofoviji Cambridgeshire.

Engleski kralj Ivan, poznat i kao Ivan Bez Zemlje, izgubio je kraljevske dragulje prilikom prolaska kroz močvarno područje istočne Engleske 12. listopada 1216. godine. Naime, kola u kojoj su bili dragulji prolazila su kroz područje podložno poplavama, koje je bilo prohodno samo za vrijeme niske plime. Izgleda da je plima nadolazila prebrzo za spora kola, koja su zahvaćena vodom i potopljena. Kralj je, srećom, išao sigurnijim putem i nije stradao.

Mjesto na kojem su izgubljeni dragulji nalazilo se oko mjesta Sutton Bridge u današnjoj grofoviji Cambridgeshire. Taj kraj na istoku Engleske nekoć je bio vrlo močvaran, a ponekad i potpuno poplavljen, do te mjere da se morska granica ponekad prividno prostirala gotovo nadomak Cambridgea. Radilo se o sličnom fenomenu kakvom je bila podložna i Nizozemska.

Kraljevski dragulji do danas nisu pronađeni, premda je bilo nekoliko pokušaja da ih se locira suvremenim metodama. Inače, kralj Ivan bio je mlađi brat znamenitog kralja Rikarda Lavljeg Srca, a poznat je iz priča o Robinu Hoodu jer je upravljao Engleskom u doba bratova križarskog pohoda u Svetu Zemlju te nakon njegove smrti. Kralj Ivan umro je samo tjedan dana nakon spomenutog gubitka dragulja, jer je obolio od dizenterije. Smrt ga je zatekla u dvorcu Newark u Nottinghamshireu, a naslijedio ga je njegov 9-godišnji sin Henrik III.


Komentari