Na današnji dan

Kako je Dubrovnik postao akter špijunske afere (1512.)

Intrigantna epizoda u povijesti Dubrovačke Republike dogodila se 19. rujna 1512. kada je u grad potajice stigao Pietro Soderini doživotni gonfalonijer (zastavnik pravde, tj. svojevrsni predsjednik) grada – države Firence.

Naime, Soderini je morao pobjeći iz rodnog grada zbog zajedničke intervencije pape Julija II. i španjolskog kralja Ferdinanda Aragonskog uz čiju je pomoć u Firenci ponovno uspostavljena vlast obitelji Medici, zbačene s vlasti 1502. Soderini je pred papinim progoniteljima pobjegao u Anconu odakle se dubrovačkim brodom inkognito prebacio u Dubrovnik, najvjerojatnije uz pomoć svog bliskog prijatelja dubrovačkog vlastelina Lovre Ranjina. Stigavši do grada gonfalonijer je prenoćio na brodu, a sljedećeg dana predstavio se službenicima zdravstvenog nadzora pravim imenom i izrazio želju da razgovara s čelnicima vlasti. 

Prema odluci Vijeća umoljenih razgovor su istog dana obavila tri vijećnika. Iako je Soderini bio bjegunac pred moćnim neprijateljima Vijeće mu je odobrilo privremeni azil u skladu s drevnim običajima. Ipak, lukavi su Dubrovčani našli formulu da se ne zamjere ni moćnim Soderinijevim neprijateljima: kao što se Soderini iznenada pojavio, on je iz Dubrovnika iznenada i nestao – istodobno kad je iz gradske luke u nepoznatom smjeru isplovio onaj dubrovački brod što ga je dovezao iz Italije. Opravdavajući se da “ne znaju” kamo je Soderini otišao, Dubrovčani su naglasili da njihova vlast vodi računa samo o tomu tko dolazi na njihov teritorij, ali ne i o tomu kad i kamo će neki stranac otići dalje. U stvari Pietro je sakriven u dvorcu Arabovo u Orašcu dok su papine i aragonske uhode uzaludno pokušali otkriti gdje se nalazi.

U međuvremenu je umro papa Julije II., a izabran je Leon X. koji je imao podršku Soderinijevog brata Franceska, utjecajnog rimskog kardinala. Tada je odbjegli gonfalonijer pozvan u Rim gdje je i pristigao 20. travnja dubrovačkim brodom iz svog skrovišta. Iako su ga u Firenci amnestirali Pietro je do kraja života ostao u Rimu.

Obojica braće Soderini posebnim pismom zahvalila su se dubrovačkim vlastima na pruženoj pomoći obečavši im pomoć kada to zatreba. Naravno, snalažljivi Dubrovčani nisu propustili priliku da se braći obrate za pomoć kada je trebalo poduprijeti interese Dubrovačke Republike.


piše: Dražen Krajcar

Komentari