Na današnji dan

Kako je bl. Majka Terezija dospjela u Indiju? – 1929.

** FILE ** Mother Teresa of Calcutta attends a Mass celebrating the day of St. Peter and St. Paul in St. Peter's Basilica at the Vatican, in this June 29, 1997 file photo. A film criticizing Mother Teresa has been dropped from a festival in Calcutta that will celebrate her beatification on Oct. 19, 2003, at St. Peter's Basilica in Rome, after her missionary order objected, an organizer said. The Missionaries of Charity order, founded by Mother Teresa to care for the poor, sick and dying, objected to ``Hell's Angel,'' a British Channel 4 documentary based on a 1995 book by Christopher Hitchens. (AP Photo/Plinio Lepri, File)

Iz rodnog Skopja došla je u Indiju putujući preko Zagreba prvo u Irsku, gdje je učila engleski jezik potreban za djelovanje u Indiji.

Na današnji dan bl. Majka Terezija doputovala je po prvi put u svom životu u Indiju, zemlju u kojoj će kasnije učiniti mnogo dobra za najsiromašnije slojeve stanovništva. Bilo joj je samo 18 godina i došla je u Indiju kako bi započela svoj novicijat u Redu časnih sestara loretinki. Inače, bl. Majka Terezija rođena je u makedonskom gradu Skopju, u albanskoj katoličkoj obitelji. Rođeno ime bilo joj je Anjezë (Agneza) Gonxhe Bojaxhiu. Zanimljivo je da je župnik njene župe Presvetog Srca Isusova u rodnom Skopju bio hrvatski isusovac Franjo Jambreković.

Iz rodnog Skopja bl. Majka Terezija došla je do Indije putujući preko Zagreba prvo u Irsku, gdje je učila engleski jezik potreban za djelovanje u Indiji. Doputovavši u Indiju, prvo joj je mjesto boravka bila Kalkuta – jedan od najvećih gradova u Indiji. Danas se Kalkuta na tamošnjem bengalskom jeziku naziva Kolkata i treći je najveći grad u Indiji – nakon Bombaja i Delhija. Na širem području Kalkute danas živi više od 14 milijuna ljudi. Zanimljivo je da je Majka Terezija nakon proglašenja katoličkom blaženicom dobila službeni naziv blažena Terezija od Kalkute.


Komentari