Na današnji dan

Kako je Adolf Hitler izgradio njemačku vojnu silu? – 1935.

Angažiranje njemačke industrije u proizvodnji oružja uvelike je izvuklo zemlju iz velike gospodarske krize koja je trajala od 1929. godine.

Dana 16. ožujka 1935. godine naredio je Adolf Hitler ponovno naoružavanje njemačke vojske, premda je to bilo zabranjeno ugovorima iz Versaillesa potpisanima nakon što je Njemačka izgubila u Prvom svjetskom ratu. Ti ugovori bili su jako nepovoljni za Njemačku. Naime, po njima ona je mogla imati vojsku od najviše 100.000 ljudi, maksimalno 6 bojnih brodova i nije smjela držati podmornice, naoružane zrakoplove, tenkove i oklopna vozila. Veliko ograničenje predstavljala je i zabrana uvoza i izvoza oružja.

Hitler je sve te odredbe jednostavno zanemario, a saveznici nisu imali načina da mu se suprotstave. Angažiranje njemačke industrije u proizvodnji oružja uvelike je izvuklo zemlju iz velike gospodarske krize koja je trajala od 1929. godine. Postignuta je gotovo puna zaposlenost. Istovremeno se Nijemcima vratilo i nacionalno samopouzdanje, kad je njihova vojska postala sposobna parirati ostalim svjetskim silama.

Ratni stroj koji je tako nastao osvojio je velik dio Europe na početku Drugog svjetskog rata.


Komentari