Na današnji dan

Kako je admiral lord Howe pokušao zaustaviti Američki rat za nezavisnost? – 1776.

Admiral lord Howe bio je najmoćniji britanski mornarički časnik u Americi u tom trenutku. Njegov mlađi brat William istodobno je bio vrhovni zapovjednik kopnenih britanskih snaga u Sjevernoj Americi, s činom generala. 

Dana 11. rujna 1776. godine sastali su se britanski i američki vođe na konferenciji na kojoj se raspravljalo o mogućnosti zaustavljanja rata između Velike Britanije i pobunjenih američkih kolonija. Ta se konferencija dogodila oko dva mjeseca nakon potpisivanja Američke deklaracije nezavisnosti, kojom su Amerikanci i službeno proglasili odcjepljenje od Velike Britanije. Rat je već uvelike bjesnio, a sastanak je bio jedan od rijetkih pokušaja da se pregovara.

Sastanak je osobno sazvao najmoćniji britanski mornarički časnik u Americi u tom trenutku – admiral lord Howe – koji je držao položaj vrhovnog zapovjednika Britanske kraljevske mornarice za područje Sjeverne Amerike (ta je titula na engleskom jeziku glasila: Commander-in-Chief, North American Station). Admiral lord Howe imao je mlađeg brata Williama, koji je upravo tada bio vrhovni zapovjednik kopnenih britanskih snaga u Sjevernoj Americi (engl. Commander-in-Chief, North America), s činom generala. Dakle, dva brata Howe vodila su cjelokupnu britansku vojnu silu koja je trebala spriječiti Amerikance da se odvoje od Velike Britanije. Stariji brat imao je nešto viši status (admiral lord Howe), no ni mlađi nije mnogo zaostajao (general Sir William Howe).

Amerikanci su poslali tri uvažena delegata – Benjamina Franklina (poznati znanstvenik i političar), Johna Adamsa (budući predsjednik SAD-a) i Edwarda Rutledgea (najmlađi od svih potpisnika Američke deklaracije nezavisnosti). Sastanak je održan u blizini New Yorka – na Staten Islandu – koji su u tom trenutku držali Britanci pod okupacijom. Naime, britanske su snage nešto ranije uspjele zauzeti Staten Island (otok na ulazu u luku New Yorka), no Manhattan još uvijek bio američki (pobunjenički).

Problem je bio u tome što admiral lord Howe, unatoč vrhovnom zapovjedništvu, zapravo nije imao ovlasti koje bi mu omogućile sklapanje dogovora s Amerikancima. Doduše, on ih je zatražio od britanskog kralja Georgea III., a kralj mu ih je čak i namjeravao dati, no takvu je mogućnost navodno spriječio britanski ministar za kolonije – lord George Germain (kasnije poznat i kao lord Sackwille). Na kraju je sastanak propao, a američki su se delegati vratili natrag. Samo četiri dana kasnije Britanci su izvršili vojnu invaziju na Manhattan i zauzeli New York.


Komentari