Na današnji dan

Kad je šećer postao kockast (1843.)

Komadi šećera bili su tvrdi poput kamena, a njihovo rezanje prilično opasno. Za odvajanje komadića bio je potreban poseban alat i spretnost. A onda je Jacob Christoph Rad u Moravskoj smislio šećer u obliku kocke.

Navodno se njegova supruga naljutila jer se porezala režući šećer na komadiće kako bi ga mogla poslužiti gostima uz kavu. Rekla mu je da napokon izmisli nešto smisleno i da šećer proizvede u takvom obliku da se bez problema može staviti u kavu, a on ju je poslušao.

Supružnici Rad živjeli su u mjestu Dačice, u Habsburškoj Monarhiji (danas u Češkoj), i imali 15 djece. Jacob je ondje radio kao direktor rafinerije šećera. Vlažni kristalni šećer stavljao je u kalup, sprešao te ostavio da se osuši. Izumio je uređaje za tak postupak, za prešu je dobio patent 23. siječnja 1843. s pravom korištenja pet godina.

Jacob Rad ubrzo je počeo proizvoditi slatke kockice. Žene i djeca stvarali su dnevno i do 10 000 kg kockica od šećera. Prodavali su ih u Austriji, Mađarskoj, Češkoj. Kako je kava postajala sve popularnija, tako je i potražnja za kockastim šećerom bivala sve veća. Zapravo je širenje kave bio ključno za prodaju kockica od šećera.


Piše: Marsela Alić

Komentari