Na današnji dan

Kad je nastao poznati Svadbeni marš? (1858.)

Svadbeni marš jedna je od najpopularnijih melodija na vjenčanjima diljem svijeta. Mnogi mladenci koji uopće ne slušaju klasičnu glazbu biraju upravo Svadbeni marš kao neizostavan dio vjenčanja.

Skladao ga je slavni njemački glazbenik Felix Mendelssohn 1842. godine. Svadbeni marš u C duru nije samostalna kompozicija, niti je namijenjena izvođenju na obredima vjenčanja. On je zapravo dio baleta San ljetne noći, jednog od najpoznatijih Shakespearovih djela.

Nekoliko godina kasnije, 2. lipnja 1847., prvi je put ovaj marš izveden na nekom vjenčanju. Orguljaš Samuel Reay izveo ga je tijekom jednog crkvenog vjenčanja u Tivertonu (Engleska). Mendelssohnov svadbeni marš postao je popularan tek nakon što ga je britanska kraljica Viktorija odabrala za vjenčanje svoje najstarije kćeri Viktorije s princomFridrikom Vilimom od Pruske 1858. godine. Kraljica Viktorija i kralj Albert obožavali su Mendelssohnovu glazbu, a on je često svirao za njih tijekom posjeta Engleskoj. Navodno su bili dobri prijatelji.

U engleskom gradu Tottenhamu još se čuvaju orgulje na kojima je Felix Mendelssohn svirao čuveni Svadbeni marš na vjenčanju koje je uvelike doprinijelo smirivanju odnosa između Engleske i Njemačke.


Komentari