Na današnji dan

Južnoafrikanac ključan za britansku obranu od Nijemaca u 20. stoljeću – 1870.

Jan Christiaan Smuts, u mladosti burski ratnik, postao je kasnije britanskim feldmaršalom i premijerom Južne Afrike. Važnu je ulogu odigrao kao saveznik premijera Churchilla tijekom Drugog svjetskog rata.

Dana 24. svibnja 1870. godine rođen je Jan Christiaan Smuts, burski ratnik koji je kasnije postao britanskim feldmaršalom i južnoafričkim premijerom. Smuts se rodio na obiteljskoj farmi Bovenplaats nedaleko od Cape Towna na krajnjem jugu Afrike. Po svojoj je godini rođenja (1870.) Smuts bio gotovo vršnjak Mohandasa Karamchanda Gandhija, koji je veliki dio svog formativnog razdoblja proveo također u Južnoj Africi (upravo se ondje Gandhi počeo boriti za ljudska prava). U Drugom burskom ratu borio se Smuts protiv Britanaca, u sklopu burskih komandosa. Zanimljivo je da su u tom ratu sudjelovali u svojoj mlađoj dobi također i Winston Churchill (isprva kao ratni dopisnik), spomenuti Mohandas Karamchand Gandhi (kao vozač ambulantnih kola) te Arthur Conan Doyle.

Unatoč žilavom burskom otporu, Britanci su u tom ratu pobijedili. Smuts za zatim počeo baviti politikom, a s vremenom je postao ministrom u južnoafričkoj vladi (od 1910. godine Južna Afrika imala je status dominiona u Britanskom Commonwealthu). Tijekom Prvog svjetskog rata postao je Smuts jednim od ključnih generala za britansku pobjedu nad Njemačkim Carstvom (Južna Afrika sudjelovala, kao i ostali dominioni, u britanskim ratnim naporima). Nakon Prvog svjetskog rata postao je i premijerom Južne Afrike. Osobito je dobru suradnju uspostavio Smuts s britanskim političarom Winstonom Churchillom, a 1941. godine postao je čak i feldmaršalom u Britanskoj vojsci. Važnu je ulogu Smuts odigrao kao saveznik premijera Churchilla tijekom Drugog svjetskog rata. Navodno je postojala čak i ideja da u slučaju Churchillove pogibije ili spriječenosti feldmaršal Smuts bude imenovan novim britanskim premijerom. Kasnije je Smuts pisao tekst preambule Povelje Ujedinjenih naroda, a preminuo je 1950. godine u Južnoj Africi u dobi od 80 godina.

Komentari