Na današnji dan

Južnjački general Lee prodro na teritorij Sjevera – 1862.

Slavni general Robert E. Lee s oko 55.000 vojnika izvršio je neočekivanu invaziju Sjevera u Građanskom ratu, promijenivši pravila igre. Sjevernjacima je sad rat došao u vlastito dvorište.

Dana 4. rujna 1862. godine slavni južnjački general Robert E. Lee napravio je revolucionarni obrat u Američkom građanskom ratu. Do tada su se bitke vodile na teritoriju Juga (Konfederacije), tako da su sjevernjačke vojske prodirale i napadale Južnjake. General Lee odlučio je promijeniti pravila igre. Napravio je invaziju Sjevera, povevši oko 55.000 vojnika preko granice koja je bila na rijeci Potomac.

Korist od Leejeve strategije bila je višestruka. Jug je mogao predahnuti, jer se bitke više nisu događale na njegovom teritoriju, dok je Sjevernjake uhvatila panika jer se rat odjednom prenio na njihov teritorij. Lee je prodro u državu Maryland, koja je bila na strani Sjevera, no zapravo je bila robovlasnička država. Kod Južnjaka je postojala nada da će Maryland suočen s ratom prijeći u tabor Juga, kao većina robovlasničkih država. Korist je južnjačkoj vojsci predstavljala i činjenica da su farme u Marylandu još bile netaknute, a u to su se vrijeme vojske većinom prehranjivale pustošeći lokalne izvore hrane.

Najviše je general Lee očekivao od invazije u pogledu rušenja morala Sjevernjaka. Naime, njemu zapravo nije bilo potrebno dobiti rat, nego samo uvjeriti stanovništvo Sjevera da odustane od napada na Jug tj. da pusti Konfederaciju da postane samostalna, nezavisna država. Upravo su se približavali izbori na Sjeveru i Lee je smatrao da je dovoljno da Demokratska stranka dobije prednost kojom će moći prisiliti predsjednika Lincolna (republikanca) da odustane od rata.

Unatoč uspješnoj početnoj invaziji, Lee na kraju nije postigao što je želio. Cijela je akcija završila izjednačeno. Lee se s vojskom konačno vratio na jug, a rat se produžio.


Komentari