Na današnji dan

Južni Sudan izborio neovisnost – 2011.

Members of the SPLM during pre-independence march and rally through Juba, Southern Sudan.

Po veličini svog teritorija Južni Sudan nadmašuje Ukrajinu ili Španjolsku, a naseljava ga oko 8 milijuna stanovnika.

Devetog srpnja 2011. godine neovisnost je ostvarila država Južni Sudan. Nastala je odvajanjem od Sudana, nekoć najveće države u Africi i čitavom arapskom svijetu. Naime, prije nego što se Južni Sudan odvojio, imala je država Sudan površinu od čak 2.505.813 četvornih kilometara, što znači da je bila veća od Meksika ili Saudijske Arabije, a gotovo ravna Argentini. Dapače, cijeli je Sudan nekoć imao više od 36.000.000 stanovnika.

Južni Sudan danas ima površinu od 619.745 četvornih kilometara, što znači da nije dobio ni čevrtinu nekadašnje ukupne površine Sudana. Sjeverni dio države s glavnim gradom Khartoumom nastavio se i dalje nazivati jednostavno Sudanom, a veći je oko tri puta od Južnog Sudana.

Po veličini svog teritorija Južni Sudan i dalje nadmašuje Ukrajinu ili Španjolsku. Naseljava ga oko 8 milijuna stanovnika. Glavni grad Južnog Sudana zove se Juba, no postoji plan da se u budućnosti državno središte preseli na lokaciju bližu centralnom dijelu Južnog Sudana.

Prvim predsjednikom u povijesti Južnog Sudana postao je general Salva Kiir Mayardit. Zanimljivo je da je on po vjeri rimokatolik. Etnički pripada narodu Dinka, crne boje kože. Službena je valuta Južnog Sudana južnosudanska funta (SSP) koja se dijeli na sto piastera.


Komentari