Na današnji dan

Junačka smrt njemačkog admirala grofa von Speea (1914.)

Na današnji dan odigrala se jedna od najpoznatijih pomorskih bitaka na dalekim morima. Bilo je to doba Prvog svjetskog rata i njemačka carska mornarica sukobila se s Britancima kod Argentine.

Što su njemački ratni brodovi uopće radili tako daleko od Europe? Naime, Njemačko je Carstvo uoči Prvog svjetskog rata imalo jednu skupinu brodova stacioniranu u Istočnoj Aziji, većinom u kineskim lukama. Ta se grupa ratnih brodova nazivala Istočnoazijski eskadron (njem. Ostasiengeschwader). Bila je to zapravo jedina velika njemačka prekooceanska skupina brodova koja je funkcionirala praktički nezavisno od matičnih luka u Njemačkoj (slično kao što danas funkcioniraju velike flote SAD-a na svjetskim morima).

Za zapovjednika Istočnoazijskog eskadrona bio je još prije Prvog svjetskog rata postavljen admiral grof Maximilian von Spee. To je bio časnik izuzetno cijenjenog porijekla, iz dinastije njemačkih grofova von Spee. Nakon što je počeo rat, Spee se uputio sa svojim eskadronom prema Europi. Trebalo je prijeći ogroman put preko cijelog Tihog oceana, oko Južne Amerike i kroz Atlantski ocean. Spee je usput htio nanijeti što više štete britanskim brodovima koje bi zatekao.

Kod obale Čilea, Speeov eskadron potopio je dvije britanske krstarice, pobivši 1570 neprijateljskih mornara, uključivši i zapovijedajućeg britanskog admirala. U toj su bitki Nijemci imali samo 3 ranjena člana posade jer su njihovi brodovi bili višestruko premoćni (Spee je imao ukupno čak 8 brodova). Britance je taj poraz razbjesnio, pa su poslali veliku pomorsku silu da uništi Speea (u to doba britanski ministar mornarice bio je tada još mladi Winston Churchill).


Na današnji dan britanski i Speeovi brodovi sukobili su se kod Falklandskog otočja kraj argentinske obale. Britanci su posjedovali čak dva broda novog tipa – tzv. bojnih krstaša (Battlecruisers), koji su bili nadmoćni u odnosu na Speeove brodove. Spee se borio do samog kraja. Potonuo je sa svojim admiralskim brodom Scharnhorstom. Nitko od 860 mornara i časnika na tom brodu nije preživio. Na druga dva potopljena broda (Gneisenau i Nürnberg) poginula su i dva Speeova sina – poručnici Otto i Heinrich von Spee. Ukupno je na današnji dan poginuo 1871 njemački mornar, dok su Britanci imali samo 10 mrtvih.

Komentari