Na današnji dan

Julius Schreck – prvi vrhovni zapovjednik SS-a (1898.)

Schreck je bio prvi vrhovni zapovjednik SS-a, znatno prije dolaska Heinricha Himmlera. 

Dana 13. srpnja 1898. rođen je čovjek koji je bio prvi zapovjednik zloglasnog nacističkog SS-a, znatno prije dolaska Heinricha Himmlera. Ime mu je bilo Julius Schreck i stupio je otprilike u isto vrijeme kad i Hitler u stranku koja će kasnije postati poznata pod imenom Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka (njem. Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei – NSDAP). Schreck je dijelio Hitlerovu sudbinu kad je 1923. godine završio u zatvoru u Bavarskoj zbog neuspjelog Pivničkog puča u Münchenu (tijekom tog zajedničkog boravka u zatvoru Hitler je napisao knjigu Mein Kampf).

Julius Schreck postao je 1925. član specijalne jedinice za osiguranje nacističkih dužnosnika, naročito stranačkog Führera Adolfa Hitlera. Jedinica je dobila naziv SS, što je kratica za Schutzstaffel (hrv. zaštitni odred). Schreck je bio prvi vođa SS-a, zbog čega mu neki daju čin Reichsführer-SS (kasniji Himmlerov čin). Međutim, Schreck nikada nije imao čin Reichsführera, nego je bio poznat kao Oberleiter. Naslov Reichsführera uveden je za vođu SS-a tek nakon Schreckovog odlaska s te funkcije.

U Schreckovo vrijeme SS još nije imao onakvu moć kakvu je kasnije stekao za vrijeme Heinricha Himmlera (kad je postao gotovo poput države u državi). SS je isprva bio relativno malena jedinica zadužena za osiguranje. Nakon što je prestao biti vođa SS-a, Schreck je radio, između ostalog, i kao Hitlerov vozač. Umro je već 1936. godine od meningitisa, a nacisti su mu priredili svečan sprovod na kojem je govor u čast pokojnika održao Adolf Hitler, tada već njemački kancelar i vrhovni vođa Trećeg Reicha.


Komentari