Na današnji dan

Julijana od Nizozemske – posljednja vladarica Indonezije (1909.)

Koningin Juliana brengt met prins Bernhard op 11 juli 1967 een bezoek aan Terschelling. Van deze gelegenheid maakt zij gebruik om in het natuurreservaat De Bosplaat een fietstochtje te maken.

Nekadašnja nizozemska kraljica Julijana rodila se 20. travnja 1909. godine. Ona je vladala Nizozemskom od 1948. do 1980. da bi zatim prijestolje prepustila svojoj kćeri Beatrix. Zanimljivo je da su u Nizozemskoj tijekom 20. stoljeća vladale isključivo žene. Naime, zaredom su čak tri žene bile nizozemske kraljice, bez sinova koji bi postali kraljevi. Bile su to Wilhelmina, Julijana i Beatrix (redom majka, kći i unuka), a njihova se vladavina protezala od 1890. do 2013. godine. Kraljica Beatrix mogla je i dulje vladati da nije nedavno prepustila prijestolje svom sinu Vilimu Aleksandru. Beatrixinom  abdikacijom u korist sina 2013. Nizozemska je prvi put nakon 123 godine dobila kralja.

Kraljica Julijana počela je vladati 1948., u doba kad je Nizozemska još posjedovala veliki kolonijalni imperij. Naime, nominalno je Julijana vladala i nad današnjom Indonezijom, koju su Nizozemci nazivali Nizozemska Istočna Indija. Čak do 1975. imali su Nizozemci u Južnoj Americi i bivšu koloniju Surinam.

Indoneziji je Nizozemska dala punu nezavisnost tek 1950., upravo u doba kraljice Julijane. Zanimljivo je da je do tada Nizozemska sa svojih otprilike deset milijuna stanovnika nominalno vladala nad područjem Indonezije na kojem je živjelo čak oko 75 milijuna ljudi.


Komentari