Na današnji dan

Jugoslavija zarobila američki zrakoplov (1946.)

Deset dana kasnije drugi zrakoplov je oboren. U novinama Daily News tada se zahtijevala odmazda u obliku bacanja nuklearne bombe na Beograd.

Jugoslavenske vlasti prisilile su američki transportni zrakoplov tipa C-47 Skytrain na slijetanje oko 12 kilometara od Kranja u Sloveniji 9. kolovoza 1946. godine. Taj zrakoplov zašao je u jugoslavenski zračni prostor navodno zbog oluje. Slijedili su ga jugoslavenski piloti Dragomir Zečević i Dragan Stanisavljević u lovcima tipa Jakovljev Jak-3. Počeli su pucati po američkom zrakoplovu, tako da je čak i ranjen jedan od članova posade. Amerikanci su sletjeli, a jugoslavenske vlasti su ih uhitile. 

Deset dana nakon tog incidenta nad Jugoslavijom drugi američki zrakoplov je oboren. Također se radilo o transportnom avionu C-47 Skytrain, koji je također povrijedio zračni prostor, a srušio ga je jugoslavenski pilot Vladimir Vodopivec. Poginulo je svih pet Amerikanaca na tom letu. Tada je situacija već postala ozbiljna. Došlo je do zaoštrenja odnosa SAD-a i Jugoslavije, a u američkim novinama Daily News čak se zahtijevala odmazda u obliku bacanja nuklearne bombe na Beograd. Američki državni tajnik Byrnes pozvao je jugoslavenskog ministra vanjskih poslova Edvarda Kardelja i oštro mu zaprijetio. Ipak, do daljnjeg zaoštravanja američko-jugoslavenskih odnosa nije došlo, a zarobljeni Amerikanci iz prvog leta pušteni su na slobodu.

piše: Dražen Krajcar


Komentari