Na današnji dan

Juan Sebastián Elcano – nasljednik Magellana (1526.)

Dana 4. kolovoza 1526. umro je Juan Sebastián Elcano, vođa prvog oplovljenja svijeta u ljudskoj povijesti. Naime, znamenita ekspedicija koju je isprva vodio Magellan došla je pod zapovjedništvo Juana Sebastiána Elcana nakon što je Magellan poginuo na Filipinima 1521. godine.

Juan Sebastián Elcano rođen je u španjolskom dijelu Baskije i bio je podrijetlom Bask. Svojedobno je kao zapovjednik trgovačkog broda ušao u sukob sa zakonom i prijavio se na sudjelovanje u Magellanovoj ekspediciji kako bi dobio oprost. Zanimljivo je da Magellan nije zapravo planirao oploviti svijet na spomenutoj ekspediciji, nego doći do Začinskih otoka, koji su mogli pružiti veliku zaradu u trgovini. Nakon Magellanove pogibije na Filipinima, upravo je Elcano, po svemu sudeći, odlučio da ekspedicija oplovi svijet. Naime, odlučeno je da se brodovi ne vraćaju istim putem preko Južne Amerike, nego da s Filipina nastave put prema zapadu.

Nakon uspješnog oplovljenja svijeta Elcanu je španjolski kralj za nagradu dodijelio grb s motom Primus circumdedisti me (hrv. Prvi si me obišao). Elcanovi nasljednici kasnije su proglašeni markizima od Buglasa (španj. Marques de Buglas).


Komentari