Na današnji dan

Josip Lang – omiljeni zagrebački biskup i dobrotvor – 1857.

Svoju svećeničku plaću darivao je siromašnima.

Zagrebački biskup i dobrotvor Josip Lang rođen je 25. siječnja 1857. godine u Lepšiću, pokraj Ivanić Grada. Otac mu se bavio mlinarskim poslom, no rano je umro. Osnovnu školu pohađao je u Jastrebarskom. Nakon školovanja za svećenika na uglednim sveučilištima u Rimu, vratio se u domovinu i dobio prva svećenička zaduženja. Već kao kapelan u Zlataru odlikovao se brigom za vjernike po kojoj je ostao zapamćen. I među samim svećenicima Lang se isticao svojom dobrotom, pa je postao vrlo cijenjen u narodu.

Postoje priče da je jednom prilikom za vrijeme snježne vijavice u Zagrebu skinuo cipele i poklonio ih bosom siromahu. Svoju svećeničku plaću darivao je siromašnima, a čak se i zaduživao da bi financijski pomogao onima kojima je pomoć bila potrebna. Lang je često posjećivao bolesnike i siromašne i pomagao im. Nije zazirao od penjanja na tavane i silaženja u vlažne podrume da pomogne ljudima u teškoj materijalnoj situaciji.

Proglašen je pomoćnim zagrebačkim biskupom,a bio je i rektorBogoslovnog sjemeništa te župnik Župe sv. Marije na Dolcu.

Josip Lang preminuo je 1. studenog 1924. godine u Zagrebu.U spomen na njega osnovana je dobrotvorna zaklada Biskup Josip Lang za pomoć starim, bolesnim i nemoćnim osobama. Po njemu se zove i poznati trg u središtu Zagreba – popularni Langić.


Piše: Dražen Krajcar

Komentari