Na današnji dan

Josip Kentenich – osnivač katoličkog Schönstattskog pokreta – 1968.

Zanimljivo je da je u doba kad je utemeljio Schönstattski pokret (1914. godine) sluga Božji Josip Kentenich još uvijek bio u svojim dvadesetim godinama života tj. bio je razmjerno mlad. U okviru Schönstattskog pokreta osobito je štovana poznata slika Blažene Djevice Marije Triput Divne, talijanskog umjetnika Luigija Crosia.

Dana 15. rujna 1968. godine umro je sluga Božji Josip Kentenich, katolički svećenik koji je osnovao znameniti Schönstattski pokret. Taj marijanski pokret danas djeluje u mnogim zemljama diljem svijeta. Ime je dobio prema mjestu Schönstatt pokraj njemačkog grada Koblenza (naziv Schönstatt na njemačkom jeziku znači otprilike predivno mjesto).

Josip Kentenich rođen je 1885. godine u mjestu Gymnichu jugozapadno od Kölna. Za svećenika je zaređen 1910. godine, kad su mu bile 24 godine. Pripadao je Redu palotinaca, koji je utemeljio sv. Vinko Palotti. U mjestu Schönstatt pokraj Rajne, samo nekoliko kilometara od grada Koblenza, utemeljio je Kentenich Schönstattski pokret, a ondje je i kapelica koju se danas smatra ishodišnim svetištem tog pokreta. U doba kad je utemeljio taj pokret (1914. godine) Josip Kentenich još uvijek bio u svojim dvadesetim godinama života.

Tijekom Drugog svjetskog rata Kentenicha je uhitio Gestapo, a stavljen je čak i u zloglasni logor Dachau pokraj Münchena. U tom je logoru proveo tri godine, pri čemu je bio potpora drugim zatvorenicima. Schönstattski pokret proširio se i unutar logora Dachau. Nakon rata Josip Kentenich putovao je s vatikanskom putovnicom na druge kontinente i ondje također širio Schönstattski pokret.

Josip Kentenich umro je upravo u mjestu Schönstatt u Njemačkoj. Preminuo je nakon služenja Svete Mise, a u trenutku smrti bio je u 83. godini života. Već 1975. godine otvoren je proces za njegovo proglašenje blaženim. Njegov grob i danas se nalazi u Schönstattu.


U mnogim mjestima diljem svijeta, uključivši i Hrvatsku, sagrađene su kapelice po uzoru na izvorno svetište u Schönstattu. Važna je činjenica da Schönstattski pokret nije namijenjen samo crkvenim osobama, nego i laicima. U okviru tog pokreta osobito je štovana poznata slika Blažene Djevice Marije Triput Divne, talijanskog umjetnika Luigija Crosia.

Komentari