Na današnji dan

Josip Kazimir Drašković – vlasnik najvećeg hrvatskog dvorca (1714.)

Grof Josip Kazimir Drašković, hrvatski vojskovođa koji je služio u vojsci carice Marije Terezije, rođen je četvrtog ožujka 1714. godine. Za svoje je vojne zasluge u ratu protiv Pruske (dio Sedmogodišnjeg rata) dobio vrlo visoko odlikovanje komanderskog križa Reda Marije Terezije. Riječ je bila o drugom od tri stupnja tog odlikovanja (niži je bio viteški križ, a viši veliki križ). Komanderski (zapovjednički) križ Reda Marije Terezije dobilo je osim grofa Josipa Kazimira Draškovića vrlo malo hrvatskih časnika. Grof Drašković je usto ratovao u Srbiji i Vlaškoj protiv Osmanlija, u Italiji te protiv pobunjenih seljaka u Podravini.

U Hrvatskoj je Josip Kazimir Drašković posjedovao mnogo dvoraca i vlastelinstva, tako da je bio jedan od najbogatijih velikaša u čitavom kraljevstvu. Dijelom je to bila posljedica toga što je neko vrijeme, prije rođenja svojih sinova, bio jedini živući muški pripadnik obitelji Drašković.

Među dvorcima i imovinom Josipa Kazimira Draškovića bili su Klenovnik, Trakošćan Božjakovina, Rečica, Brezovica (na slici) i Veliki Bukovec, kao i kuća u Zagrebu. Napomenimo, dvorac Klenovnik bio je u to vrijeme najveći dvorac u čitavoj Hrvatskoj. Josip Kazimir Drašković dosegao je čin podmaršala, a zatim i još viši čin generala topništva (njem. Feldzeugmeister). Bio je jedno vrijeme čak i vojni zapovjednik u Erdelju (Transilvaniji). Umro je u Klenovniku 1765. godine.

 


Komentari