Na današnji dan

Josip Kašman – kralj baritona (1850.)

Hrvatski bariton svjetskog glasa, prozvan kraljem baritona, Josip Kašman rođen je 14. srpnja 1850. u Malom Lošinju. Pjevanje je učio u Udineu, a kazališnu karijeru započeo je u Milanu u opernoj družini G. B. Andreazze, s kojom je 1869. došao u Zagreb. 

Nakon što je Ivan Zajc (1870.) utemeljio zagrebačku Operu, postaje njenim prvakom te u pet godina ostvaruje oko 270 nastupa.

Nakon Zagreba odlazi u Italiju, gdje nastupom na otvorenju sezone u milanskoj Scali dobiva naziv kralj baritona, kao najveći bariton svog doba uz Mattiju Battistinija. Pjevao je u prvoj sezoni Metropolitana (1883./84.), na Bayreuthskim svečanim igrama i u svim velikim svjetskim opernim kućama. Koliko je bio cijenjen svjedoči činjenica da je Alberto Franchetti za njega skladao operu Cristoforo Colombo povodom 400. obljetnice otkrića Amerike.

U Zagreb se vraća 1909. godine, a 1922. povlači se sa scene i postaje profesor na Konzervatoriju u Milanu. Njegov je glas zabilježen u gramofonskom izdanju Stars of la Scala 1890. – 1900.


Josip Kašman preminuo je 1925. u Rimu. Njemu u čast na Malom Lošinju održavaju se Dani Josipa Kašmana u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj.

piše: Dražen Krajcar

Komentari